Posted on

Flyttips från en flyttfirma

Att flytta ett bohag från en bostad till en annan är ett stort och tungt jobb. Många som ska flytta väljer därför att anlita en flyttfirma. För att hålla nere kostnaden för flytten kan du välja att packa ner dina saker i flyttlådor och sedan låta flyttfirman bara stå för själva transporten av flyttlådorna och möblerna. Väljer du detta alternativ är det viktigt att du packar lådorna rätt så att det blir så smidigt som möjligt för flyttfirman att sedan bära dem. Vi ska här ge dig några bra tips på hur du packar flyttlådor. Tänk också på att kolla upp vilka försäkringar flyttfirman har. Ibland gäller nämligen inte deras försäkringar om du har packat lådorna och något går sönder under flytten.

Att vika en flyttkartong
De flesta flyttfirmor lånar ut kartonger. Då kommer de några veckor eller dagar före flytten och lämnar ett antal flyttkartonger hos dig som du sedan ska använda för att packa ner dina saker. Om flyttfirmor varberg inte erbjuder kartonger måste du själv stå för dem. Köp då lite tjockare kartonger. Anledningen till detta är att flyttfirman sedan ska kunna stapla karton

Flytta till nytt

gerna på varandra utan att de sjunker ihop eller går sönder. Det är också viktigt att du viker ihop kartongerna rätt. Första gången kan det vara lite krångligt men när du har gjort det några gånger går det snabbt och enkelt.

Att packa en flyttkartong
Allt i ditt hem som får plats i en flyttkartong ska också packas ner i en kartong. Ju färre saker som finns vid sidan av desto lättare går flytten. Du ska dock inte packa varje kartong för tungt. Har du till exempel mycket böcker kan du lägga några böcker i kartongens botten och sedan fylla på med exempelvis kuddar och plädar. Många flyttfirmor brukar önska att en flyttkartong inte ska väga mer än 20 kilo. När du packar ner oregelbundna saker är det bra att fylla ut hålrummen med packpapper, tidningspapper eller textilier för att inget ska röra sig och åka omkring i kartongen. Så fort du har packat en kartong ska du också märka den. Skriv vad den innehåller och vilket rum den tillhör. Det underlättar både för flyttfirman vid flytten och för dig när det är dags att packa upp allt igen.

Flytt av möbler
Självklart har du en hel del saker i ditt hem som inte ryms i flyttkartonger. Först och främst har du ju möbler. För att det ska bli säkert och smidigt att flytta dina möbler ska du tömma dem. Ta alltså ut innehållet i lådorna i till exempel skrivbord och byråer. Har du en byrå, kanske ett mindre nattduksbord, behöver du inte tömma den först. Då räcker det med att du tejpar igen lådan så att den inte öppnar sig under flytten. Madrasser och mattor kan du rulla och tejpa ihop. Skydda dem gärna med sopsäckar så att de inte blir förstörda och smutsiga under flytten.