Posted on

Renovera badrummet själv

Är du händig och har de kunskaper och erfarenheter som behövs finns det möjlighet för dig att renovera ditt badrum på egen hand. Många har en klar bild över hur de önskar att deras färdigställda badrum ska se ut och det kan vara svårt att lämna över projektet i någon annans händer. Men att fixa badrummet på egen hand är svårare än vad man kan tro och det finns regler att förhålla sig till.

Rör och el ska kopplas av proffs
Till att börja med är det viktigt att du är medveten om att du inte får hålla på och mixtra med rör på egen hand. Om badrumsrenoveringar stockholm är så pass omfatta

Nytt badrum

nde att du behöver åtgärda gamla rör eller dra nya måste du ta hjälp av en auktoriserad VVS-montör eller liknande. Det är bland annat för att försäkringen inte gäller om något skulle gå fel och du har mixtrat med rören själv.

En annan sak som du behöver anlita hjälp för vad gäller badrum är elinstallationen. Det är viktigt att elen blir installerad på rätt sätt i ett badrum eftersom att vi alla vet att el och vatten i kombination är livsfarligt. Det finns regler som säger att du inte får installera el i våtrum på egen hand och därför är det viktigt att du anlitar proffs både vad gäller rören och elen.

Läs på om våtrum
Utöver att du behöver ta in hjälp vad gäller rören och elen så kan du renovera resten av badrummet egen hand om du så vill. Men i och med att badrum är ett våtrum är det lite knepigare att renovera det i jämförelse med att vanligt rum. Om det inte blir gjort på ett ordentligt sätt är risken större i våtrum eftersom att det kan uppstå vattenskador. Därför är det bra om du läser på mer om vilka regler som gäller när du renoverar och bygger om i badrum innan du drar igång med renoveringen.

Planera renoveringen
Nästa steg är att börja planera renoveringen. Eftersom att en renovering kan bli kostsam kan det underlätta om du börjar med att planera budgeten för renoveringen. Därefter kan du göra en skiss över hur du vill att det slutgiltiga resultatet ska se ut. Använd en måttstock och mät badrummet. Då kan du enklare se hur du ska få plats med badrummets alla beståndsdelar.

Inköp
Många tycker att inredningen är det roligaste med en renovering. Men innan dess är det bra om du köper det mest nödvändiga. Till exempel färg och byggmaterial. Allt eftersom renoveringen blir färdig kan du börja köpa in inredningsdetaljer till ditt nya badrum. På marknaden finns det många snygga och stilrena inredningsdetaljer för badrum. Det finns allt från praktiska detaljer såsom olika typer av förvaring till detaljer vars främsta funktion är att göra badrummet hemtrevligt. Förutom enkla detaljer så finns det också större möbler, till exempel skåp som ger bra förvaring och är en snygg detalj i badrummet.