Posted on

Utmaningar med att renovera ett våtrum

Det finns speciella byggregler kring renovering av våtrum. Utrymmen som vanligen räknas till våtrum är badrum inklusive duschrum, tvättstugor eller utrymmen där det finns varmvattenberedare. Boverket anger mer omfattande vad som krävs om du ska renovera eller bygga om i den typen av miljö.

Vid renovering, tillbyggnad eller ombyggnad med byggfirma göteborg av utrymmen som klassas som våtrum finns det moment där du bör anlita en fackman. Det är för att arbetet ska leva upp till kraven som ställs kring vattentäthet. Du kan även kontrollera vad ditt försäkringsbolag har för krav, ibland finns det särskilda villkor för att eventuella framtida skador ska ersättas.

Renovera våtrum som ett badrum
Att renovera badrummet eller duschrummet innebär att du behöver kontrollera byggnormer med Boverket. Anlitar du ett byggföretag med utbildade hantverkare kan de alla regler och normer. För väggar och golv gäller framför allt kravet att det ska finnas ett skikt som är vattentätt, övriga ytor ha ett ytskikt som är vattenavvisande.

Försäkringsbolagen ställer ofta krav på att arbetet ska leva upp till byggnormer och de branschkrav som finns när du renoverar. Skulle det inträffa skador som vattenskador eller fuktskador kan försäkringsbolaget komma och kontrollera. Då jämför de byggregler som gällde när renoveringen utfördes.

ROT-avdraget för renovering av våtrum
Beroende på vad du har betalat in i skatt och bostadsform går det att använda ROT-avdraget för renovering. När du anlitar ett företag som har F-skattsedel får du hjälp med att göra ROT-avdraget. Ofta görs det direkt på fakturan men se till att spara allt underlag. Inte bara för ROT-avdraget utan även som underlag för försäkringsbolaget.

Du kan göra avdrag för många olika typer av arbeten vid badrumsrenovering. Det inkluderar att sätta kakel eller lägga klinker. Även installation av kranar, blandare, montera dusch och badkar med tillhörande blandare kan omfattas av avdraget. Därför kan det löna sig att anlita en expert för att slippa problem med försäkringsbolaget i framtiden.