Posted on

Praktiska verktyg för snickeri

Drömmer du om att kunna tillverka dina egna möbler eller är det kanske en egen båt som du vill snickra till? Finsnickeri är lite av en konst och ingenting du kommer lära dig över en natt. Har du däremot tillgång till rätt verktyg och ett öga för design och funktion kan du komma långt med snickarenigöteborg.se. Här nedan har vi därför listat några av de verktyg som alla finsnickeri-hantverkare kommer att behöva.

För att du ska bli en riktigt bra finsnickare är det viktigt att du har tålamod och en känsla för detaljer. Det är också bra att skapa sig kunskap om de olika träslag som finns och hur du kan arbeta med dessa på bästa sätt. Ju mer erfarenhet som du skaffar dig, desto bättre kommer slutresultatet också bli. Kom ihåg att en finsnickare är väldigt noga med att ta hand om sina verktyg och säkerställa att de är förvarade på ett korrekt sätt efter varje användning. Med hela och välfungerande verktyg kommer ditt snickrande bli både roligare och enklare.

4 verktyg för alla finsnickare
Som finsnickare kommer du att behöva investera i en rad olika verktyg för att ro ditt projekt i hamn. När du börjar med finsnickeri kan det dock ta ett tag innan du har en komplett verktygslåda. Här nedan listar vi därför fem verktyg som du med fördel kan investera i direkt, så att du får en bra grund att stå på.

Stämjärn

Ett (eller flera) stämjärn är något som alla finsnickare bör ha tillgång till. Här får du gärna köpa stämjärn i olika storlekar, för olika typer av projekt. Du använder verktyget för att skära i trä, få fram motiv och mönster eller för att hugga loss större/mindre bitar.

Figursåg

Figursågen kommer många ihåg från träslöjden i skolan. Med en figursåg kan du göra det enklare för dig att såga i olika typer av trä. Jämför man med en vanlig såg ger figursågen betydligt mer spelrum. Du kommer t.ex. kunna såga ut ganska svåra och komplicerade kurvor utan några som helst problem.

Tvingar

För att det ska vara enkelt för dig att arbeta med detaljer behöver du investera i en tving. Tvingar är framtagna för att hålla träet på plats när du ska fila, jobba med detaljer eller utföra pilliga moment medan du finsnickrar. En tving kan också användas när du vill pressa två ytor samman under hårt tryck.

Mätverktyg

Se till att du investerar i bra och högkvalitativa mätverktyg så fort du vill börja med finsnickeri. Du kommer bland annat behöva en tumstock och en vinkelhake, men glöm inte bort vikten av ett bra vattenpass. Du kommer behöva använda dig av dessa många gånger under projektets gång.