Posted on

Bästa snickeritipsen för nybörjare

Har du någonsin sett en utbildad snickare i full action? Då har du säkerligen också tänkt på hur lekande lätt det ser ut. Oavsett om det är en möbel eller köksstomme som ska snickras ihop verkar det gå på några enstaka minuter. Naturligtvis blir resultatet även fläckfritt och fackmannamässigt enligt branschens alla regler.

Som nybörjare inom snickeri och hantverk kan det dock vara betydligt svårare. Spikarna krokar sig där de inte ska och skruvarna går inte ihop med muttrarna. Sågen vill inte riktigt samarbeta och träplankorna flisar sig och går sönder. Att vara en hemmasnickare kan vara betydligt svårare än man först tror och därför har vi samlat några riktigt bra tips som du kan använda dig av när du ska kontakta snickare järfälla. Vi har rannsakat nätet och letat upp professionella snickares bästa byggtips som du kan använda dig av i hemmet såväl som på ditt arbete.

5 bra tips för nybörjarsnickaren
Skapa en stadig konstruktion – Ska du bygga en ram av trä? Då vill du naturligtvis ha en konstruktion som är så stadig som möjligt. Ett vanligt misstag är att bygga ramen som en ihålig fyrkant, men detta ger ingen stabilitet. Förstärk istället ramen med hjälp av en skiva på baksidan eller med stålband/lister som ett kryss.

Undvik flisor – En cirkelsåg kan lätt trasa sönder din träplanka och ge den fula kanter utan precision. För att undvika detta kan du börja med att såga 1-2 millimeter i träet som ett första steg – innan du därefter sågar helt igenom.

Skapa en skonsammare hammare – Behöver du hamra på ett mer skonsamt sätt kan du med fördel använda dig av en påse sand. Du fyller helt enkelt bara en vanlig påse med vanlig sand och slår på påsen istället för direkt på materialet. Detta knep kan med fördel användas när täckplåt ska bockas.

Ge isoleringen bättre stöd – Det är inte helt ovanligt att använda ståltråd för att stötta upp isolering i krypgrund. Ståltråd kan dock endast stötta på några punkter och det innebär att isoleringen, inom sinom tid, kommer att börja hänga eller falla ner. Detta sker vanligtvis i takt med att ståltråden rostar. Vi rekommenderar att du använder dig av masonitskivor istället.

Spika i betong – Spik är inte bara något som du kan använda till trä, utan spik kan även användas till brukfog såväl som lättbetong. Ska du spika i något av dessa material är det dock bäst att kröka spiken en aning i samband med att du slår ner den. Om du slår ner den helt rakt är risken stor att den får dåligt fäste och glider ut igen.