Posted on

Flytta isär – bra att tänka på

När du har beslutat dig för att gå vidare i livet på egen hand finns det en del saker att fundera igenom. Var ska du bo och hur ska du rent praktiskt genomföra flytten? De ekonomiska och juridiska aspekterna vid en separation hanteras bäst av en jurist som är kunnig inom områden som bodelning vid skilsmässa och bodelning för sambor. Finns det barn med i bilden påverkar detta val av boende och en diskussion om hur och var barnen ska bo måste föras. Här kan du läsa mer om de praktiska frågorna kring att flytta isär.

Hitta nytt boende
Oavsett om du flyttar isär på prov eller om det är ett permanent beslut från början behöver du en ny bostad. Här kan det vara bra att tänka på att lista dig i bostadsköer i god tid. Ibland är dock beslutet att separera något som dyker upp oväntat, särskilt om det är den andra parten som är drivande. Du kan också höra av dig direkt till hyresvärdar i de områden som intresserar dig och passar din situation. Du behöver dock ha tillgång till en fast inkomst och referenser för att godkännas som hyresgäst. Vill du köpa ett boende behöver du goda ekonomiska förutsättningar och ett lånelöfte. Har du problem att hitta ett boende för att ekonomin sätter käppar i hjulet kan du höra av dig till kommunen där du bor för att få hjälp.