Posted on

Renovera badrummet själv

Är du händig och har de kunskaper och erfarenheter som behövs finns det möjlighet för dig att renovera ditt badrum på egen hand. Många har en klar bild över hur de önskar att deras färdigställda badrum ska se ut och det kan vara svårt att lämna över projektet i någon annans händer. Men att fixa badrummet på egen hand är svårare än vad man kan tro och det finns regler att förhålla sig till.

Rör och el ska kopplas av proffs
Till att börja med är det viktigt att du är medveten om att du inte får hålla på och mixtra med rör på egen hand. Om badrumsrenoveringar stockholm är så pass omfatta

Nytt badrum

nde att du behöver åtgärda gamla rör eller dra nya måste du ta hjälp av en auktoriserad VVS-montör eller liknande. Det är bland annat för att försäkringen inte gäller om något skulle gå fel och du har mixtrat med rören själv.

En annan sak som du behöver anlita hjälp för vad gäller badrum är elinstallationen. Det är viktigt att elen blir installerad på rätt sätt i ett badrum eftersom att vi alla vet att el och vatten i kombination är livsfarligt. Det finns regler som säger att du inte får installera el i våtrum på egen hand och därför är det viktigt att du anlitar proffs både vad gäller rören och elen.

Läs på om våtrum
Utöver att du behöver ta in hjälp vad gäller rören och elen så kan du renovera resten av badrummet egen hand om du så vill. Men i och med att badrum är ett våtrum är det lite knepigare att renovera det i jämförelse med att vanligt rum. Om det inte blir gjort på ett ordentligt sätt är risken större i våtrum eftersom att det kan uppstå vattenskador. Därför är det bra om du läser på mer om vilka regler som gäller när du renoverar och bygger om i badrum innan du drar igång med renoveringen. read more

Posted on

Praktiska verktyg för snickeri

Drömmer du om att kunna tillverka dina egna möbler eller är det kanske en egen båt som du vill snickra till? Finsnickeri är lite av en konst och ingenting du kommer lära dig över en natt. Har du däremot tillgång till rätt verktyg och ett öga för design och funktion kan du komma långt med snickarenigöteborg.se. Här nedan har vi därför listat några av de verktyg som alla finsnickeri-hantverkare kommer att behöva.

För att du ska bli en riktigt bra finsnickare är det viktigt att du har tålamod och en känsla för detaljer. Det är också bra att skapa sig kunskap om de olika träslag som finns och hur du kan arbeta med dessa på bästa sätt. Ju mer erfarenhet som du skaffar dig, desto bättre kommer slutresultatet också bli. Kom ihåg att en finsnickare är väldigt noga med att ta hand om sina verktyg och säkerställa att de är förvarade på ett korrekt sätt efter varje användning – läs mer i dagbladet. Med hela och välfungerande verktyg kommer ditt snickrande bli både roligare och enklare.

4 verktyg för alla finsnickare
Som finsnickare kommer du att behöva investera i en rad olika verktyg för att ro ditt projekt i hamn. När du börjar med finsnickeri kan det dock ta ett tag innan du har en komplett verktygslåda. Här nedan listar vi därför fem verktyg som du med fördel kan investera i direkt, så att du får en bra grund att stå på.

Stämjärn

Ett (eller flera) stämjärn är något som alla finsnickare bör ha tillgång till. Här får du gärna köpa stämjärn i olika storlekar, för olika typer av projekt. Du använder verktyget för att skära i trä, få fram motiv och mönster eller för att hugga loss större/mindre bitar. read more

Posted on

Bästa snickeritipsen för nybörjare

Har du någonsin sett en utbildad snickare i full action? Då har du säkerligen också tänkt på hur lekande lätt det ser ut. Oavsett om det är en möbel eller köksstomme som ska snickras ihop verkar det gå på några enstaka minuter. Naturligtvis blir resultatet även fläckfritt och fackmannamässigt enligt branschens alla regler.

Som nybörjare inom snickeri och hantverk kan det dock vara betydligt svårare. Spikarna krokar sig där de inte ska och skruvarna går inte ihop med muttrarna. Sågen vill inte riktigt samarbeta och träplankorna flisar sig och går sönder. Att vara en hemmasnickare kan vara betydligt svårare än man först tror och därför har vi samlat några riktigt bra tips som du kan använda dig av när du ska kontakta snickare järfälla. Vi har rannsakat nätet och letat upp professionella snickares bästa byggtips som du kan använda dig av i hemmet såväl som på ditt arbete.

5 bra tips för nybörjarsnickaren
Skapa en stadig konstruktion – Ska du bygga en ram av trä? Då vill du naturligtvis ha en konstruktion som är så stadig som möjligt. Ett vanligt misstag är att bygga ramen som en ihålig fyrkant, men detta ger ingen stabilitet. Förstärk istället ramen med hjälp av en skiva på baksidan eller med stålband/lister som ett kryss.

Undvik flisor – En cirkelsåg kan lätt trasa sönder din träplanka och ge den fula kanter utan precision. För att undvika detta kan du börja med att såga 1-2 millimeter i träet som ett första steg – innan du därefter sågar helt igenom. read more

Posted on

Utmaningar med att renovera ett våtrum

Det finns speciella byggregler kring renovering av våtrum. Utrymmen som vanligen räknas till våtrum är badrum inklusive duschrum, tvättstugor eller utrymmen där det finns varmvattenberedare. Boverket anger mer omfattande vad som krävs om du ska renovera eller bygga om i den typen av miljö.

Vid renovering, tillbyggnad eller ombyggnad med byggfirma göteborg av utrymmen som klassas som våtrum finns det moment där du bör anlita en fackman. Det är för att arbetet ska leva upp till kraven som ställs kring vattentäthet. Du kan även kontrollera vad ditt försäkringsbolag har för krav, ibland finns det särskilda villkor för att eventuella framtida skador ska ersättas.

Renovera våtrum som ett badrum
Att renovera badrummet eller duschrummet innebär att du behöver kontrollera byggnormer med Boverket. Anlitar du ett byggföretag med utbildade hantverkare kan de alla regler och normer. För väggar och golv gäller framför allt kravet att det ska finnas ett skikt som är vattentätt, övriga ytor ha ett ytskikt som är vattenavvisande.

Försäkringsbolagen ställer ofta krav på att arbetet ska leva upp till byggnormer och de branschkrav som finns när du renoverar. Skulle det inträffa skador som vattenskador eller fuktskador kan försäkringsbolaget komma och kontrollera. Då jämför de byggregler som gällde när renoveringen utfördes.

ROT-avdraget för renovering av våtrum
Beroende på vad du har betalat in i skatt och bostadsform går det att använda ROT-avdraget för renovering. När du anlitar ett företag som har F-skattsedel får du hjälp med att göra ROT-avdraget. Ofta görs det direkt på fakturan men se till att spara allt underlag. Inte bara för ROT-avdraget utan även som underlag för försäkringsbolaget. read more